"Wszystko o surykatkach"

Surykatka (Suricata suricatta Schreber) - mały ssak drapieżny należący do rodziny mangustowatych, zamieszkujący południową część Afryki, głównie pustynię Kalahari. W Afryce oraz krajach anglojęzycznych znana jest również pod nazwą Meerkat. Ta nazwa wywodzi się z języka niderlandzkiego, a tłumaczyć ją można jako "kot jeziorowy".

Wygląd Smukła sylwetka, wierzch ciała jasnopopielaty z czarnym, poprzecznym pręgowaniem. Głowa biała, uszy czarne. Ogon żółty o czarnym końcu.

Rozmiary długość ciała: 25-35 cm długość ogona: 17-25 cm

Pożywienie Wszystkożerna, głównie owady i inne bezkręgowce, ale również gady, ptaki i ssaki uzupełnione pokarmem roślinnym.

Tryb życia Prowadzi dzienny tryb życia, zazwyczaj w grupach zajmujących określone terytorium. Co najmniej jeden z członków grupy zajmuje pozycję w najwyższym punkcie terenu i pełni wartę. W razie niebezpieczeństwa strażnik wydaje odpowiedni do zagrożenia dźwięk, na który stado odpowiednio reaguje. Na terenie otwartym kopie nory, lecz gdy jest to możliwe, korzysta ze skalnych szczelin. Surykatka żyje średnio 7 lat.

Rozród Ciężarne samice spotyka się w listopadzie i lutym. Ciąża trwa 11 tygodni, a w miocie rodzi się zazwyczaj 2 do 4 młodych. Długość życia surykatek dochodzi do 12 lat.

Wykorzystanie przez człowieka Młode surykatki łatwo oswoić. Wykorzystuje się je jako łowców gryzoni, co często robią Afrykańczycy.



Menu:
Strona GłównaGaleriaO mnieKsiążkiKontaktKsięga Gości